Абди Нагeйе от NN Running Team постави национален рекорд на Холандия

0

Холандецът Абди Нагейе от NN Running Team записа името си в спортната история на страната си, като постави нов национален рекорд от 02:08:16 на маратона в Амстердам. С това постижение Нагейе стана втория холандец, изтичал маратон под 02:09:00, и си осигури 9-то място в класирането при мъжете.

Маратонът в Амстердам е един от най-престижните в света и тази година определено показа защо. Конкуренцията при първите беше огромна. Петимата най-бързи състезатели финишираха през няколко секунди разстояние в 5-тата минута на втория час.

Битката започна от самото начало и групата на първите двайсетима се задържа до трийстия километър, където фаворити като Тесфайе Абера от NN Running Team не издържаха на темпото и бяха принудени да изостанат. Победителят стана ясен в последните метри, когато завършилият първи Лорънс Чероно победи Норберт Киген с преднина от 1 секунда.

При жените също се получи оспорвано състезание, в което изцяло доминираха състезателките на NN Running Team. Таделех Бекеле, Гладис Чезир и Азмера Абреха бяха недостижими и заслужено се качиха на подиума. Бекеле беше неоспоримо най-бързата на трасето в Амстердам и с всеки километър увеличаваше преднината си. Битката между Гладис Чезир и Азмера Абреха, завършили съответно втора и трета, до 30-я километър беше с абсолютно изравнени сили, когато Чезир успя да вземе малка преднина и я задържа до финала.

Тази неделя се проведе и Софийският маратон. В него се включиха няколко атлети на NN Running Team – Самсом Бармао, Виталис Квемой и Жаклин Черуто. Самсом Бармао зарадва родните фенове с първо място, а Виталис Квемой с трето.

Следващата седмица предстои още един от важните маратони, Toronto Waterfront Marathon. Там, Филемон Роно от NN Running Team се надява да повтори миналогодишното си бягане и отново да заеме първото място.

Share.

НАПИШИ КОМЕНТАР